Ansök om bolån

Ansök om bolån

När man har hittat sin drömlägenhet eller sitt drömhus är det dags att ansöka om bolån. Bolån är detsamma som bostadslån och kan användas när man ska köpa en ny bostad, oavsett om det gäller en bostadsrätt, villa eller fritidshus. När man vill ansöka om bolån så kan man antingen besöka sin bank direkt, eller ansöka via Internet. Det senare har fördelen att man kan jämföra villkoren hos olika långivare innan man bestämmer sig. De flesta långivare har krav att man ska ha en fast inkomst och att man inte har några betalningsanmärkningar, men i vissa fall kan man erbjudas bolån trots detta.

Topplån och bottenlån

Bolån brukar vara uppdelade i två delar, ett topplån som ligger på cirka 25 % av bostadens värde, samt ett bottenlån som ligger på cirka 75 % av bostadens värde. Topplånet har alltid en dyrare ränta, det brukar röra sig om ett par procent högre än räntan för bottenlånet. Anledningen är för att man brukar anse att bostadens värde ligger på cirka 75 % av inköpspriset, vilket gör att man bara kan använda bostaden som säkerhet vid bottenlånet. Det är bra att ha en så hög kontantinsats som möjligt när man ansöker om ett bolån, eftersom man då behöver ta ett mindre topplån, men det går ofta bra att låna till hela köpesumman.

Säkerhet

När man ansöker om ett lån så brukar banken eller låneinstitutet kräva att man ska ha någon form av säkerhet. Detta för att minska risken för långivaren, då han lånar ut pengarna. Vid bolån så brukar bostaden utgöra säkerheten. Dock täcker bostadens värde sällan upp hela lånebeloppet, utan man brukar kunna bara använda bostaden som säkerhet till bottenlånet. Topplånet kan vara ett så kallat blancolån, det vill säga ett lån som saknar säkerhet. I vissa fall godkänner långivaren en borgensman eller andra slags säkerheter för topplånet. Om topplånet är ett blancolån så brukar detta ha en högre ränta än bottenlånet, just för att det inte finns någon säkerhet för lånet.
Ansök om bolån trots betalningsanmärkningar

När man ansöker om ett bolån så ställs vissa krav på låntagaren. Bland annat brukar långivaren vilja att man har en fast inkomst och att man inte har några betalningsanmärkningar. Förut var det svårt att få ett bolån om man till exempel hade projektanställningar, var sjukskriven, hade vikariat eller råkade ha ett par betalningsanmärkningar. Idag är det lättare att ansöka om bolån trots betalningsanmärkningar, då flera långivare har specialiserat sig på dessa låntagare. När man då ansöker om bolånet så tittar långivaren på hur den framtida betalningsförmågan ser ut, istället för att titta på historiken. Bostaden blir ofta säkerheten till bottenlånet. När det gäller topplån så brukar man kunna ge en säkerhet i form av en borgensman istället.

Lånelöfte

Man kan ansöka om ett lånelöfte istället för att ansöka om ett bolån direkt. Det ställs samma krav på låntagaren som vid ansökan om ett bolån. Den stora fördelen är att man kan ansöka om lånelöfte på ett visst belopp innan man börjar gå på visningar. Då har man en slags garanti för att man får låna det aktuella beloppet. Det kan ge fördelar vid en visning, då man kan visa mäklaren eller säljaren att finansieringen är klar. Lånelöftet gäller i en viss period, så länge ens inkomster inte förändras under den tiden. Man behöver inte utnyttja hela det belopp som lånelöftet är på, men det är bra att ta till lite extra utöver köpesumman, då det ofta förekommer budgivning och dessutom kan det tillkomma extra kostnader vid köpet, som kostnader för renovering. Det är en smart sak att ansöka om lånelöfte hos flera låneinstitut och banker. När man sedan har hittat sitt objekt och det är dags att ansöka om bolån så kan man då välja den långivare som erbjuder de bästa villkoren.