Banklån

Banklån

Banklån är ett av de vanligaste sätten att låna pengar. Möjligheten att låna pengar på en bank har funnits i stort sett lika länge som pengar har funnits, medan till exempel SMS-lån är en ny företeelse. Det finns många banker idag som erbjuder banklån, de mest kända idag är SEB, Swedbank, Nordea, Länsförsäkringar Bank, Handelsbanken, Ica-banken och Ikanobanken. Det man ska tänka på om man ska låna pengar på en bank är att de inte bara erbjuder en enda typ av lån idag, utan det finns olika sorters banklån att välja på.

Olika lånealternativ vid banklån

Vad man ska ha för sorts banklån beror framförallt på vad man hade tänkt använda pengarna till. Om man planerar att köpa en bostadsrätt eller ett hus så är ett bostadslån eller villalån mest förmånligt. Om man planerar att köpa bil eller båt så finns det speciella banklån för dessa objekt. Det finns också privatlån och olika krediter, som man kan använda om man vill till exempel köpa en ny dator eller behöver ett lån för att lösa gamla skulder.

Säkerhet

Banken kräver oftast någon form av säkerhet när du ansöker om lån. Om du planerar att söka banklån för att köpa en villa eller en bil så blir detta säkerheten. Annars kan man använda sig av en borgensman, som går i god för att lånet betalas. Detta kan vara en kompis, sambo eller föräldrarna som tar på sig lånet som sitt eget ifall du misslyckas med att betala lånet. På så sätt får banken betalt även om det visar sig att du inte skulle betala.

Låneansökan

Det är enkelt att ansöka om banklån idag. De flesta större banker har möjligheten att göra en låneansökan direkt via deras hemsida. Då dröjer det inte länge förrän man får besked om lånet blir beviljat eller inte. För att få låna pengar krävs det ofta att man har en ordnad ekonomi, en fast inkomst samt att man saknar betalningsanmärkningar. Det finns dock möjlighet att få låna pengar även om man har betalningsanmärkningar, läs mer om detta under rubriken ”låna pengar med betalningsanmärkningar”.

När man fyller i en låneansökan för ett banklån så gör banken ofta en lånekalkyl. Då beräknas det vilka inkomster och utgifter man har varje månad för att se ifall man har utrymme för att betala tillbaka på lånet. Förutom lånekalkylen så görs en kreditupplysning innan lånet beviljas. Detta för att se ifall man är kreditvärdig, så man inte har skulder till kronofogdemyndigheten eller inkassobolag. När banken har gått igenom låneansökan så beviljar de lånet, eller så får man avslag. Om man får avslag på lån hos en bank så finns det inget som hindrar att man ansöker hos en annan bank istället, de har lite olika regler och krav på låntagarna.

Amortering och ränta

Banken tar ut en avgift för att låna ut pengar. Denna avgift kallas ränta och beräknas procentuellt på det lånade beloppet. Räntan skiljer sig åt mellan de olika typerna av banklån. Generellt kan man säga att en lång återbetalningstid, som vid bostadslån, brukar ge en lägre ränta. En kort återbetalningstid, som vid privatlån, ger istället en högre ränta. Läs mer här: https://www.låneansökan.se/banklån/

Det lånade beloppet ska betalas tillbaka, det vill säga amorteras. Endera betalar man hela skulden på en gång, eller så betalar man en del i sänder. Om man vill delbetala så kan man antingen välja rak amortering eller annuitet. Rak amortering betyder att man amorterar samma belopp varje månad, men räntan minskar i takt med att skulden minskar, vilket betyder att månadsbeloppet minskar allt eftersom. Annuitet betyder att ränta och amortering tillsammans är på samma belopp under hela återbetalningstiden, men i takt med att räntan minskar så ökar istället amorteringen.

http://www.norrbanken.se/banklan/
http://www.alfabanken.se/banklan/