Båtlån

Båtlån

En båt är ofta en stor investering, precis som med köpet av en bil eller en bostad. Det finns speciella båtlån på banken, som är anpassade för dem som ska investera i en båt. Oftast krävs det då att man ska köpa båten genom en auktoriserad båthandlare. Om man istället vill köpa båt av en privatperson så kan man ta ett privatlån istället. Många båthandlare erbjuder också finansiering genom dem.

När man köper en båt och vill finansiera köpet genom ett båtlån så brukar man få låna en del av köpesumman och resterande del får man finansiera själv. Den del av priset som man finansierar själv kallas för handpenning. Ifall man har en äldre båt som man byter in hos båthandlaren så kan man använda den båtens värde som handpenning.

För att ansöka om ett båtlån går man tillväga precis som för vilket lån som helst. Man kan välja att ansöka om lån antingen hos en bank eller hos något annat låneinstitut. Oftast kräver de att man har en fast inkomst och att man saknar betalningsanmärkningar. Därför gör långivaren en kreditupplysning och gör en lånekalkyl för att ta reda på hur din privatekonomi ser ut. När långivaren ställer upp dina inkomster och utgifter i lånekalkylen så ser han hur mycket du klarar av att betala på lånet varje månad utan att din privatekonomi blir lidande. Precis som vid andra lån så brukar man kunna ansöka om båtlån direkt via Internet och då får man besked väldigt snabbt om lånet har beviljats eller inte.

När man köper en båt kan man ansöka om ett lånelöfte, precis som när man köper en bil eller bostad. Då vet man vilken prisnivå som man kan lägga sig i, så är det lättare att åka runt och titta på båtar. Det kan vara skönt att ha finansieringen ordnad innan man åker runt till olika båthandlare och tittar. Ett lånelöfte är aldrig bindande, vilket gör att man kan ansöka om en högre lånesumma än man egentligen hade tänkt köpa båt för. Man kan välja att utnyttja en del av det beviljade lånelöftet. Det kan vara smart att ansöka om lånelöften hos flera olika långivare, både hos banker och hos andra låneinstitut, eftersom man då kan jämföra vilken som erbjuder de bästa lånevillkoren när det väl är aktuellt att teckna ett båtlån. När man ansöker om lånelöfte så ställs det samma krav på låntagaren som vid ansökan om lån.

Det kan skilja sig åt ganska mycket när det gäller räntor, återbetalningstid och andra villkor. Därför är det bra att jämföra långivarna noga innan man tecknar ett båtlån. Återbetalningstiden brukar variera beroende på hur gammal båten är.

När det gäller båtlån så brukar båten vara säkerheten för båtlånet, precis som att en bostad kan utgöra säkerheten vid ett bostadslån. Ibland är det inte tillräckligt enbart med båten som säkerhet, utan man kan få använda sig av en borgensman. Denna går då i god för skulden, vilket betyder att han eller hon tar på sig skulden som om det vore hennes egen. Om du då inte betalar ditt båtlån så kommer borgensmannen att bli tvungen att betala ditt båtlån.

När man köper en båt hos en auktoriserad båthandlare brukar de flesta kunna erbjuda någon typ av finansiering, ofta i samarbete med någon bank eller låneinstitut. Det är viktigt att kontrollera räntor och andra villkor. Ibland kan det löna sig att själv ansöka om ett lån hos din bank, istället för att båthandlaren ordnar om lånet. Fördelen med att utnyttja båthandlarens erbjudande om finansierings är att han då ordnar om allt pappersarbete när det gäller köp och finansiering, vilket kan upplevas som enkelt och smidigt.