Billån

Billån

Att köpa en bil är ofta en stor och dyr affär. Det är inte alltid man har pengar till hela köpesumman utan man behöver kanske låna pengar. Det finns ett speciellt lån som heter just billån, som är anpassat för den som behöver finansiera sitt bilköp. De flesta större banker och låneinstitut erbjuder billån och dessutom brukar bilhandlarna erbjuda hjälp med finansiering till sina kunder.

Det är inte alltid man får låna hela köpesumman från banken, utan man brukar få låna en del pengar och resten får man finansiera själv. Den del man själv betalar kallas för handpenning och brukar lämnas till bilhandlaren den dag man får nycklarna. Om man byter bil, så man har med sig en gammal bil att byta in hos bilhandlaren, så brukar den gamla bilens värde räknas av från handpenningen.

När man ansöker om billån går man tillväga på samma sätt som alla andra lån. Man ansöker om billån hos en bank eller en annan långivare. De gör en kreditupplysning och tar ställning till hur din privatekonomi ser ut. De går igenom inkomster och utgifter och ser efter hur stort betalningsutrymme du har. Därefter får man veta om man har blivit beviljad lånet eller inte. Ofta kan man göra låneansökan direkt på långivarens hemsida och då får man besked väldigt snabbt.

Innan man ansöker om ett billån kan man också ansöka om ett lånelöfte. När lånelöftet är beviljat så vet man hur mycket pengar som man får låna, vilket är bra när man åker runt och tittar på bilar och provkör. Då vet man vilken prisklass man kan titta på bilar inom, och man vet att finansieringen är klar när man har hittat sin drömbil. Ett lånelöfte är inte bindande och man kan alltid ansöka om lånelöfte hos flera olika banker och låneinstitut, för att sedan välja den långivare som erbjuder de bästa lånevillkoren när det väl är dags att teckna ett lån.

Återbetalningstiden för billånet beror ofta på hur gammal bilen är. Räntesatserna på billån kan variera kraftigt när det gäller billån och därför är det bra att jämföra lånevillkor mellan olika banker och låneinstitut innan man tecknar lånet. Precis som vid andra lån brukar man kunna välja mellan rak amortering eller annuitetslån. Skillnaden mellan dessa är fördelningen mellan ränta och amortering. Vid rak amortering betalar man samma summa varje månad i amortering, men räntan minskar i takt med att skulden minskar. Om man istället väljer annuitetslån så betalar man samma summa varje månad för ränta och amortering tillsammans, men fördelningen mellan dessa skiljer sig. I takt med att räntan minskar så ökar istället amorteringen. Mer fakta om billån: https://www.lÃ¥neansökan.se/billan/
Vid rak amortering är amorteringsdelen lika stor varje månad, men räntan minskar allt eftersom, i takt med att skulden minskar. Vid annuitetslån så betalar man samma belopp för ränta och amortering tillsammans varje månad, men i takt med att räntan minskar så ökar amorteringsdelen istället.

Precis som vid andra lån brukar ofta banker och låneinstitut kräva en säkerhet även vid billån. Oftast är det tillräckligt med bilen som enda säkerhet. Ibland kan det också fungera med en borgensman som ställer upp som säkerhet. Borgensmannen ställer då upp och tar ansvar för skulden, som om det vore borgensmannens egen skuld. Som borgensman kanske ens partner, föräldrar, släkt eller vänner kan ställa upp. Om man har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få billån, men om man har en borgensman som ställer upp som säkerhet till lånet kan det vara möjligt att få ett billån trots betalningsanmärkningarna.
En del banker och låneinstitut kräver att du köper bilen hos en auktoriserad bilhandlare för att kunna ge ett billån. Om man hellre vill köpa bilen hos en privatperson så finns alltid möjligheten att ta ett privatlån för att finansiera bilköpet.

Bilhandlarna brukar också erbjuda finansiering, oftast i samarbete med någon bank eller låneinstitut. Fördelen är att bilhandlaren ordnar om allt pappersarbete i samband med köpet. Det kan upplevas som enkelt. Men det kan vara en god idé att jämföra räntor och andra villkor med sin vanliga bank. Det kan ofta ge bättre räntesatser än bilhandlarnas finansiering.

http://www.norrbanken.se/billan/

http://www.alfabanken.se/billan/