Blancolån

Blancolån

De lån där långivaren inte kräver någon säkerhet kallas blancolån. Det är egentligen detsamma som ett privatlån, eftersom dessa lån inte heller kräver någon säkerhet. Blancolån är alltså motsatsen till billån, båtlån, bolån, villalån och liknande, eftersom alla dessa kräver någon form av säkerhet.

Blancolån har ofta högre ränta än de lån som kräver säkerhet. Därför är det extra viktigt att man jämför blancolånens villkor hos olika långivare innan man tecknar något lån. En hög ränta eller höga fakturaavgifter och andra kostnader kan göra att lånet blir mycket dyrt att betala tillbaka.

Förr var det mer komplicerat att ansöka om blancolån, då man var tvungen att gå till banken och ansöka om lån. Idag är det mycket enklare. Man kan ansöka direkt på Internet, på respektive långivares hemsida. Då är det mycket enklare också att kunna jämföra villkoren hos olika långivare. Man kan till och med ansöka om lån hos flera banker eller låneinstitut, för att sedan välja ut det lån som ger de bästa villkoren och teckna sig för det.

Det som krävs för att du ska få låna pengar genom ett blancolån är att du har ett fast jobb, en regelbunden inkomst och att du saknar betalningsanmärkningar. Trots att blancolån inte kräver någon säkerhet så brukar vissa kreditgivare vilja att man ordnar med en borgensman som går i god för låntagaren, åtminstone när det gäller lån på höga belopp. Det finns några långivare som också beviljar lån till de personer som har betalningsanmärkningar. Mer info här: https://www.låneansökan.se/blancolån/

Man brukar kunna låna mellan 5000 kronor och upp till 400 000 kronor som blancolån. Vid lån högre än så brukar långivarna kräva säkerhet. Om man vill låna bara ett par tusen kronor så finns snabblånen att tillgå. Det är snabba lån där man ansöker via mobil eller Internet. Man kan låna från någon tusenlapp upp till 5000 kronor och pengarna ska vara återbetalda redan månaden efter.

På blancolånen tillkommer alltid ränta och andra avgifter. Räntesatsen är en viss procentsats som man beräknar på det lånade beloppet. Räntan brukar ligga på mellan fem och tio procent. Det är viktigt att jämföra olika långivare så man får den lägsta procentsatsen som finns. Men det kan också tillkomma andra avgifter på ett blancolån. Det kan vara till exempel en uppläggningskostnad, som är en kostnad som tas ut på första fakturan för att täcka kostnaden för själva lånehandläggningen. Det kan också vara fakturaavgifter, vilket är avgifter som tas ut på varje faktura för att täcka kostnaderna för att skicka ut fakturorna. Vissa banker och långivare erbjuder att man återbetalar lånet via autogiro varje månad. Då slipper man betala någon fakturaavgift.

Med ett blancolån kan man låna pengar till precis vad som helst, en ny dator, hemelektronik, resor, möbler och kläder är bara några exempel. Blancolånen kan ofta erbjuda en lägre ränta än kreditköp, alltså när man handlar på kredit genom att använda krediten på sitt kreditkort. Därför kan också blancolånen användas för att lösa skulder som har höga räntor. Blancolån är också ett bra sätt att samla alla lån på ett och samma ställe, ifall man har många små och dyra kreditlån.
När du ska betala tillbaka ditt blancolån finns det två olika alternativ för återbetalningen. Antingen betalar man tillbaka med en rak amortering eller så med annuitet. Vid rak amortering är lånekostnaden högre i början och den minskar ju mer man amorterar på sitt lån. Med annuitetslån så betalar man alltid samma summa varje månad, ända tills lånet är avbetalat. I början betalar man mer ränta och mindre summa i amortering. Men sedan, i takt med att räntan minskar, så betalar man mer som amortering och mindre ränta.

http://www.norrbanken.se/blancolan/
http://www.alfabanken.se/blancolan/