Bostadslån

Bostadslån

Ett bostadslån tar man när man vill köpa en bostad och behöver finansiering till köpet. En bostad kan vara till exempel ett radhus, en villa, ett fritidshus, en jordbruksfastighet eller en bostadsrättslägenhet.

När man ansöker om ett bostadslån så finns det många saker att tänka på. Man bör ha en så stor kontantinsats som möjligt. En större kontantinsats gör att man slipper ta ett högt topplån. Man måste också titta på ränta och andra avgifter och gärna jämföra mellan flera olika låneinstitut för att få de bästa villkoren.

När man köper en villa så är det ofta ett genomtänkt inköp. Kanske har man sparat pengar i flera år för att ha till kontantinsatsen. Det är vanligt att man betalar en viss del av villans inköpspris kontakt. Exakt hur stor del av priset som man måste lägga varierar från bank till bank, men det kan vara mellan 5 % till 25 %. Utöver det så får man naturligtvis lägga en större summa kontant om man har möjlighet. Desto mindre villalån behöver man ta. Då får man också en lägre månadskostnad och förstås också en lägre ränta. Många banker och andra låneinstitut erbjuder också att man får låna hela köpeskillingen, men då till en högre räntesats för den del av lånet som består av topplån.

Ett bostadslån består av två delar, ett bottenlån och ett topplån. Man kan låna upp till 75 % av bostadens inköpspris som bottenlån. Ett bottenlån har en lägre räntesats, då bostaden är säkerheten för lånet. Om man har en stor kontantinsats så kanske man slipper ta ett topplån, men en del måste låna upp till hela köpesumman och får då ett stort topplån. Man får låna upp till de resterande 25 % av bostadens inköpspris som topplån. Detta lån saknar säkerhet och har därmed en räntesats som är några procent högre än räntan på bottenlånet.

Istället för att direkt ansöka om ett bostadslån så kan man välja att först ansöka om ett lånelöfte. Det innebär helt enkelt att man får en garanti av banken att få låna ett visst belopp av dem. Man ansöker om lånelöfte på en viss summa, men man behöver inte utnyttja hela summan när man väl ska teckna lånet. Det är bra att ansöka om en högre summa än man egentligen tänkt utnyttja. Det kan ju tillkomma lite extra kostnader när det gäller renovering och annat. Dessutom så kanske man inte kan köpa bostaden för dess utgångspris, utan det kanske blir budgivning. Med ett lånelöfte så vet man då hur långt man kan gå. Ett lånelöfte är aldrig bindande. Man kan ansöka om lånelöfte på flera olika låneinstitut, för att välja den bank som erbjöd de bästa villkoren när man väl ska teckna sitt bostadslån.
Ett bostadslån och även lånelöfte kan man ansöka om på Internet. Det är det snabbaste och enklaste sättet. Då får man besked ganska snabbt. Låneinstitutet kommer att göra en kreditupplysning och även en lånekalkyl för att se att du kan betala tillbaka det lånade beloppet. Olika långivare har olika krav på sina låntagare. Vanligt är dock att de kräver att man ska ha en fast inkomst och sakna betalningsanmärkningar. Men även om man har betalningsanmärkningar så finns det många långivare som beviljar bostadslån idag. Eftersom bostaden utgör säkerheten för lånet så innebär det en mindre risk för långivaren att låna ut pengarna.

När man tänker ansöka om ett bostadslån så är det viktigt att jämföra många olika banker och låneinstitut. Man kommer att betala tillbaka på sitt bostadslån under många år framöver och därför är det viktigt att få så låg ränta och så låga avgifter som det bara är möjligt. Räntan beräknas procentuellt på det lånade beloppet och eftersom man ofta lånar höga summor när det gäller bostadslån så är det viktigt att räntesatsen är låg. Många långivare lägger också på andra avgifter som uppläggningskostnad och fakturaavgifter. När det gäller uppläggningskostnad så betalar man denna bara en gång, oftast på den första fakturan. Men när det gäller fakturaavgifter så får man betala dessa varje gång man betalar en faktura, och det kan bli väldigt många fakturor under de år som man betalar tillbaka på sitt bostadslån, så det är bra om avgifterna är låga.