Bottenlån

Bottenlån

Ett bottenlån är en del av ett bostadslån eller ett bolån. Det används alltså för att finansiera köp av en bostad. Man brukar få låna upp till 75 % av inköpspriset på bostaden. Fastigheten kommer att utgöra säkerheten för lånet. Eftersom bottenlånet är uppbyggt som ett lån med säkerhet så är det lägre ränta för den delen av lånet. Bottenlån kallas också ibland för hypotekslån.

För att finansiera resten av inköpspriset på fastigheten så kan man ta ett topplån. Då kan man få låna resterande 25 % av inköpspriset. Ett topplån är ett blancolån och det är alltså ett lån utan säkerhet. Räntan ligger därför några procentenheter högre på ett topplån än på ett bottenlån. Man kan förstås också välja att finansiera resten av inköpspriset med egna pengar, det vill säga genom att lägga till en kontantinsats. Detta är bra eftersom det ger en lägre ränta och en lägre månadsbetalning för lånet. Om man har lyckats spara ihop en bra summa pengar så kanske man till och med slipper ta ett topplån överhuvudtaget.

Räntan på ett bottenlån brukar kunna bindas till exempel på ett år eller tre år. Räntan för topplånet brukar däremot vara rörlig. Amorteringstiden för bottenlånet varierar förstås beroende på lånesumma och villkoren som det aktuella låneinstitutet har. Men en amorteringstid på 50 år är inget ovanligt. Det kan man jämföra med amorteringstiden för topplånet, som ofta brukar vara tio till tjugo år. Många betalar bara räntorna för sitt bottenlån och struntar i att amortera något på bottenlånet. Detta eftersom bottenlånet är tänkt att spegla marknadsvärdet för bostaden och då kan man få tillbaka den summan när man sedan säljer huset eller bostadsrätten. Ett topplån däremot är det bra att betala tillbaka så snabbt det är möjligt. Det är viktigt att jämföra olika långivare när det gäller villkor på bottenlånet, så man får de bästa villkoren som finns på marknaden när det gäller räntor och andra avgifter.