Kreditlån

Kreditlån

En hel del butiker erbjuder kreditlån, då handlar du dina varor i butiken men betalar dem inte samma dag utan senare, vanligtvis månaden efter.

Man kan även ha tillgång till kreditlån genom sitt vanliga bankkort. Då betalar man med sitt bankkort och sedan får man en faktura hem i brevlådan som ska betalas månaden därpå. Kreditgränsen bestäms i förväg, redan när man ansöker om lånet. Gränsen baseras på vilket betalningsutrymme man har och varierar därför från person till person, beroende på hur ens privatekonomi ser ut.

Alltid när man handlar på kredit, vilket också gäller kreditlån, så tillkommer ränta och övriga avgifter. Exempel på övriga avgifter är uppläggningskostnad och fakturaavgifter. Räntan beräknas procentuellt på det lånade beloppet och räntesatsen är olika beroende på vilken bank man väljer. Det är smart att i förväg jämföra olika banker och låneinstitut, för krediten kan bli dyr ifall kreditgivaren har höga avgifter och räntor.

Ett kreditlån kan vara smart att ha, eftersom man bara betalar när man utnyttjar krediten. Det kostar alltså sällan något att skaffa eller ha kreditkortet. Det går att användas som ett vanligt bankkort då man kan betala med det och ta ut pengar i uttagsautomat. Men den dag man väljer att utnyttja krediten så tillkommer ränta och avgifter på det belopp man valt att ta som kredit. Man kan använda kreditkortet som en slags buffert. Då vet man att man alltid snabbt har tillgång till extra pengar, till exempel när något händer eller när man råkar stöta på ett erbjudande som man inte kan tacka nej till. Det är bra att ha ett kreditlån när man är på resa, som en buffert till reskassan. Kreditkortet kan användas utomlands precis som ett vanligt bankkort.

För att ansöka om ett kreditlån så gör man likadant som om man ansöker om vilket annat lån som helst. Man kan antingen ansöka via Internet, direkt på kreditgivarens hemsida, eller gå till en bank och ansöka där. Det är enkelt och det går också snabbt om man ansöker via Internet. Då får man besked snabbt, ofta redan samma dag och ibland till och med inom någon timme. En annan fördel med att ansöka via Internet är att man då kan jämföra olika kreditgivare mycket snabbt och enkelt. Då kan man se vilken kreditgivare som erbjuder de bästa villkoren när det gäller framförallt ränta och andra avgifter. Man vill ju att krediten ska kosta så lite som möjligt utöver den summa man valt att låna som kreditlån.

När man ansöker om ett kreditlån så kommer kreditgivaren att gå igenom din privatekonomi innan krediten beviljas. Banken eller låneinstitutet kommer att göra en kreditupplysning för att se så du inte har gamla, obetalda skulder eller betalningsanmärkningar. Kreditgivaren kommer förmodligen också att göra en lånekalkyl, där man ser dina inkomster och utgifter, för att på så sätt se om du har betalningsutrymme för det kreditbelopp du ansöker om.