Låna pengar

Låna pengar

Ibland behöver man låna pengar, kanske om man ska köpa villa, bostadsrätt eller bil. Det finns många olika slags lån, till exempel villalån, bolån, billån, båtlån, privatlån och SMS-lån. Det skiljer sig mycket mellan lånen, framförallt när det gäller räntor och kredittider.

Olika former av lån

Det första man ska tänka på när man ska låna pengar är vilken typ av lån man ska ta. Ett bostadslån eller villalån tar man när man ska låna pengar till ett boende. Då krävs en slags säkerhet, vilket oftast utgörs av fastigheten. Ett bolån har låga räntor och man har en lång återbetalningstid. Billån och båtlån används när man behöver låna pengar för att köpa en bil eller båt. Återbetalningstiden är kortare än för bolån och räntan är vanligtvis också högre. Om man vill låna pengar för konsumtion, till exempel för att köpa en ny tvättmaskin eller dator, eller om man behöver snabba pengar för att klara sig tills lönen kommer, då är det ett privatlån eller SMS-lån som är aktuellt. Dessa lån har ofta en hög ränta och samtidigt en kort återbetalningstid. Läs mer här om att låna pengar:  https://www.lÃ¥neansökan.se/lana-pengar/

Låneansökan

För att låna pengar brukar det krävas att man är över 18 år, har en fast inkomst och att man saknar betalningsanmärkningar. På senare tid har det dock kommit flera kreditföretag som lånar ut pengar även till personer med betalningsanmärkningar.

När man behöver låna pengar så fyller man i en låneansökan hos en långivare. Denna kontrollerar om man uppfyller vissa krav, det görs en kreditprövning för att se om man är kreditvärdig. Det upprättas också en lånekalkyl, där man ser hur stort betalningsutrymmet är. När man blivit godkänd som låntagare får man sina pengar. När man fyller i sin låneansökan kan man be om ett lånelöfte. Då får man inte pengarna direkt, utan man får ett löfte av långivaren, där det står att man blivit lovad att få låna en viss summa pengar. Det är bra om man ska köpa till exempel en villa eller en bil, då kan man leta efter rätt objekt i lugn och ro och man vet att man har finansiering den dagen man hittar rätt hus eller bil.

Ränta och amortering

När man lånar pengar betalar man en ränta på de lånade pengarna. Räntan beräknas med en procentsats på det belopp man lånat. Vid lån av pengar så ska man förstås försöka få så låg ränta som möjligt, men man måste tänka på att det kan finnas andra avgifter än just ränta också, vilket gör att lånet blir dyrt i slutändan ändå. Det finns även räntefria lån idag, vilket är vanligt till exempel vid SMS-lån. Då betalar man ingen ränta alls, men istället får man betala en avgift för administrationen av lånet. Ibland lägger långivarna på andra avgifter på lånet också, som aviavgifter och uppläggningskostnader. När man lånar pengar bör man alltid titta på den effektiva räntan, det är den totala kostnaden för lånet och då ingår både ränta och alla ytterligare kostnader som tillkommer.

Amortering är själva återbetalningen av de pengar man lånat. Man kan antingen betala hela skulden på en gång eller dela upp summan och betala en del åt gången. Vanligtvis betalar man då en gång i månaden, men det kan också röra sig om en gång per kvartal eller år. Information om återbetalning av lånet finns i låneavtalet som upprättas vid lånet av pengarna. Om man delbetalar sitt lån till exempel en gång i månaden så brukar man skilja mellan rak amortering och annuitetsamortering. Vid rak amortering är amorteringsdelen lika stor varje månad, men räntan minskar allt eftersom, i takt med att skulden minskar. Vid annuitetslån så betalar man samma belopp för ränta och amortering tillsammans varje månad, men i takt med att räntan minskar så ökar amorteringsdelen istället. Annuitetslån betalas oftast tillbaka i en lite långsammare takt än lån med rak amortering, vilket också gör att kostnaderna för denna typ av lån är något högre.

http://www.norrbanken.se/lana-pengar/

http://www.alfabanken.se/lana-pengar/