Låneansökan

Låneansökan

Förr var en låneansökan någonting krångligt. Man var tvungen att gå in på banken och boka ett möte med en banktjänsteman. Där fick man vända ut och in på sin privatekonomi och fylla i en låneansökan som var flera sidor lång. Banken upprättade en lånekalkyl över låntagarens inkomster och utgifter samt gjorde noggranna beräkningar på om låntagaren skulle klara av att betala tillbaka lånet eller inte, samt med vilken summa i månaden hon skulle kunna betala tillbaka för att inte låntagaren skulle bli ruinerad.

Att fylla i en låneansökan idag är jämförelsevis nästan löjligt enkel. Man kan till och med göra det via SMS eller Internet. I sin enklaste form räcker det med att skriva bara några ord samt att ange sitt personnummer och önskat lånebelopp.

För att bli beviljad lån brukar låneinstitutet kräva att man har en fast anställning och en regelbunden inkomst. Du kommer att få frågor om hur mycket du tjänar per år och om vilken som är din arbetsgivare. Låneinstitutet kommer att göra en lånekalkyl över dina inkomster och utgifter, därför måste du berätta till exempel hur mycket lön du har och hur mycket din hyra kostar per månad.

När man ansöker om lån så kommer banken eller låneinstitutet också att genomföra en kreditupplysning. Detta görs hos Upplysningscentralen och därifrån kan banken få reda på om du har några obetalda skulder, om du har betalningsanmärkningar och om du finns hos Kronofogdemyndigheten. Det behöver inte alltid vara ett hinder ifall man har betalningsanmärkningar, då många långivare idag är specialiserade på att låna ut pengar till dem som har oregelbunden inkomst eller betalningsanmärkningar. Det är dock lättast att låna pengar till en bostad, eftersom man då har bostaden som säkerhet för lånet.

Istället för att fylla i en låneansökan direkt så kan man börja med att ansöka om ett lånelöfte. Det betyder att banken ger en garanti på att du får låna en viss summa pengar från dem. Man kan ansöka om lånelöfte från flera olika låneinstitut. Ett lånelöfte är aldrig bindande. Man behöver heller inte låna hela det belopp som man har fått löfte om att få låna. Det är bra att ha lånelöfte fixat innan man ska börja gå på lägenhets- eller husvisningar. Då vet man i vilken prisnivå man kan leta efter objekt, och man vet även hur långt man kan sträcka sig vid en eventuell budgivning. Det kan också ge ett försprång gentemot de andra som är intresserade av huset eller bostadsrätten. Säljaren eller mäklaren brukar också tycka att det är positivt med ett lånelöfte, eftersom de då vet att finansieringen är klar. Det kan vara en smart sak att ansöka om lånelöfte hos flera olika långivare och när man väl bestämt sig för att låna pengar kan man välja att låna hos den som erbjöd de bästa villkoren. Man fyller i en ansökan om lånelöfte på samma sätt som man fyller i en låneansökan. Det kommer att ställas samma krav på dig som låntagare vid ett lånelöfte som vid ansökan om ett vanligt lån.

När man ansöker om ett lån så är det vanligt att långivaren vill ha någon slags säkerhet för lånet. Om det är ett billån eller bostadslån så är det vanligt att bilen eller bostaden utgör säkerheten för lånet. Men om det är ett privatlån så måste man skaffa någon annan slags säkerhet. Ett alternativ är värdepapper, om man har sådana. Ett annat alternativ är att be någon som man känner väl att den personen ställer upp som borgensman för ditt lån. Det betyder att borgensmannen tar på sig skulden om inte du betalar. Vid en låneansökan så kommer det att ställas samma krav på honom som borgensman som för dig som låntagare. Det kommer alltså bland annat att krävas att han har regelbunden inkomst och saknar betalningsanmärkningar.