Lånelöfte

Lånelöfte

Behöver du låna pengar till en ny bostad? Dags att köpa din första bostadsrätt eller kanske flytta från lägenhet till hus? Innan du går på visning är det bra att ha ansökt om ett lånelöfte.

Ett lånelöfte är ett skriftligt bevis på att en bank eller ett låneinstitut vill låna ut en viss summa pengar. Man kan säga att det är en garanti för att få låna den aktuella summan. Fördelen med ett lånelöfte är att du vet precis i vilken prisnivå du kan lägga dig i. Det kan också ge en fördel gentemot andra konkurrenter, ifall det krävs snabba beslut till exempel vid en budgivning. Med ett lånelöfte så vet man hur högt man kan lägga sig vid budgivningen. Det är också bra att kunna visa mäklaren eller säljaren att det finns finansiering till bostaden eller vad man nu ska köpa. Du behöver inte ha med dig ditt lånelöfte till visningen, men det är bra att ha det ordnat i god tid innan så det finns.

När man går på hus och lägenhetsvisningar så är det bra att veta att det ofta förekommer budgivning. Därför ska man se till att inte ansöka om lånelöfte enbart på utgångspriset. Om budgivningen gör att priset på objektet går upp så vet man ju då inte om man får låna de extra pengarna. Det är också bra att ansöka om lånelöfte på ett högre belopp än utgångspriset eftersom det kan tillkomma andra kostnader för till exempel flyttning och renovering. Man behöver inte utnyttja hela det belopp som man får lånelöfte på, utan man är fri att teckna ett lån på ett mindre belopp om man vill. Ett lånelöfte innebär att banken är beredd att låna ut den givna summan och att du har betalningsutrymme för kostnaderna för ett lån på den summan. Det innebär inte att du måste låna just den summan.


Ansökan om lånelöfte

Man ansöker om ett lånelöfte på samma sätt som man ansöker om banklån. Det enklaste sättet är att söka via Internet. Då kan man få löftet samma dag eller inom ett par dagar. Eftersom lånelöfte innebär att banken garanterar dig ett lån så ställs det samma krav på låntagaren som vid ansökan om ett banklån. Det innebär att långivaren kommer att göra en kreditupplysning på dig, för att bedöma om du anses vara kreditvärdig. Vanligtvis krävs det också att låntagaren har en ordnad ekonomi, fasta inkomster och saknar betalningsanmärkningar. Långivaren tittar på dina inkomster och utgifter, för att se hur stor månadskostnad (ränta och amortering) som din privatekonomi klarar av.

När man har fått sitt lånelöfte så gäller det under ett visst antal månader, förutsatt att din ekonomi inte har förändrats under tiden. Det är gratis att ansöka om ett lånelöfte. Det är inte bindande, så du behöver inte teckna något banklån hos den långivare som du ansökt om löfte hos. Du behöver inte heller låna hela den summan som du ansökte om lånelöfte för.

Det går också bra att ansöka om lånelöfte från flera långivare samtidigt. Låneinstituten och bankerna skiljer sig ofta åt när det gäller räntor och andra villkor. Med flera lånelöften kan man sedan välja det som är mest förmånligt när det är dags att ansöka om lånet.