Smslån

SMSlån

Förr var det svårare att låna pengar. Man var tvungen att gå in på en bank och göra en låneansökan där. De beräknade en lånekalkyl och genomförde kreditupplysning innan de kunde ge besked om de kunde bevilja lånet eller inte. Detta tog flera dagar.

>> Ta ett Smslån/Mobillån genom Folkia, Snabb Ansökan

Det var en lång process innan man visste om man fick låna pengar eller inte. Idag går det mycket snabbare, då man kan ansöka om lån via Internet och få besked på bara någon dag eller till och med redan på några timmar.

Det nyaste som finns är SMS-lån. Det innebär att man ansöker om lån genom att skriva ett sms och skicka till ett av de låneinstitut som erbjuder SMS-lån. Dessa lån kallas också telefonlån, mobillån, mikrolån eller snabblån.
SMS-lån kallas ofta för snabblån, just eftersom man får besked väldigt snabbt om man blir beviljad lån eller inte. Om man får låna pengar så brukar man dessutom ha pengarna på kontot inom någon timme.

En sak som kännetecknar SMS-lån är att man bara får låna små summor. Det brukar vara mellan 1000 kronor och 5000 kronor som man har möjlighet att få låna. Det är därför lånen ofta kallas smålån eller mikrolån. En annan sak som kännetecknar SMS-lån är att kredittiden är kort, vilket innebär att man har kort tid på sig att betala tillbaka de pengar som man har lånat. Oftast så har man bara 1-2 månader på sig att betala tillbaka den lånade summan.

SMS-lånen är oftast räntefria, vilket betyder att man inte betalar någon ränta på de lånade pengarna. Det betyder dock inte att de är avgiftsfria. Ofta tillkommer avgifter som uppläggningskostnad och fakturaavgifter. Uppläggningskostnad innebär att kreditgivaren tar en avgift för att lägga upp själva lånet. Han vill alltså ha en summa pengar för att täcka kostnaderna för att administrera lånet, till exempel kostnad för kreditupplysning och handläggningen av låneansökan. Fakturaavgifter är avgifter som läggs på varje faktura där man ska betala tillbaka pengarna man lånat. Dessa avgifter är för att täcka kreditgivarens kostnader för att skicka ut fakturan, som administrationskostnader och portokostnader.

Det är viktigt att man jämför olika kreditgivare för att få de bästa villkoren. Eftersom summan som man lånar är så liten är det extra viktigt, eftersom kostnaderna annars kan bli en stor del av den totala summan som man ska betala tillbaka. Ju högre summa man lånar, desto högre brukar ofta kostnaderna för lånet bli.

När man ansöker om ett SMS-lån så ställs det samma krav på låntagaren som vid ansökan om alla andra sorters lån. Bland annat så brukar kreditgivaren vilja att låntagaren har fast jobb och regelbunden inkomst. De vill inte heller att man ska ha betalningsanmärkningar. Därför görs ofta en kreditupplysning för att se så det inte finns gamla obetalda skulder. Även om man råkar ha betalningsanmärkningar så brukar vissa kreditgivare erbjuda lån trots detta.

Trots att det heter SMS-lån så brukar de flesta kreditgivare också erbjuda att man kan ansöka om deras mikrolån via Internet. Detta går lika snabbt som att ansöka med hjälp av mobilen. Den stora fördelen med att ansöka om snabblån via Internet är att man då kan jämföra olika långivare, för att på så vis välja den kreditgivaren som erbjuder lägst avgifter och bäst service.

Det kan finnas många anledningar till varför man vill ha lite extra pengar snabbt. Om det har hänt en olycka, till exempel om bilen blir trasig eller värmepannan i huset går sönder, så kan det snabbt krävas lite pengar. Det kan också vara så att man är och handlar, kanske på rea, och hittar något man bara måste köpa. Ibland får man erbjudanden som man inte kan tacka nej till, när man blir erbjuden att köpa något extra billigt, bara man bestämmer sig snabbt. Då kan det vara bra att veta att det finns möjlighet att låna pengar snabbt via SMS-lån.