Topplån

Topplån

Topplån är den ena delen av ett bolån eller ett bostadslån. Den andra delen kallas för bottenlån. Båda delarna används för att finansiera köpet av en bostad, till exempel en villa, ett fritidshus eller en bostadsrätt. Topplånet är det dyrare lånet, det som används för att finansiera de sista 25 procenten av bostadens inköpspris. De första 75 procenten utgörs av ett bottenlån, eller hypotekslån som det också kallas ibland. Topplånet är ett blancolån, vilket innebär att man saknar säkerhet för lånet. Därför brukar räntan på ett topplån ligga några procent högre än räntan för bottenlånet. För bottenlånet så ligger fastigheten som säkerhet, så därför är räntan lägre för ett bottenlån än ett topplån.

Eftersom räntan är högre på topplånet så vill man gärna ta ett så lågt topplån som möjligt. Det är därför bra att spara ihop pengar innan man funderar på att köpa sig en bostad. Då kan man använda sina egna pengar som kontantinsats och därigenom få ett lägre topplån, eller kanske till och med slippa ta ett topplån överhuvudtaget. När det gäller topplån så är det extra viktigt att man tittar på olika långivare och jämför deras räntor och villkor, för att man ska få ett så förmånligt topplån som möjligt.

Räntan på ett topplån är ofta rörlig. Detta till skillnad från bottenlånet, där man ofta kan binda räntan på exempelvis ett år eller tre år. Det är bra om man betalar av topplånet så fort som möjligt. Bottenlånet däremot är det många som väljer att inte betala av alls på, utan bara betala räntorna på. Tanken är ju att bottenlånet ska vara på samma summa som marknadsvärdet av huset, och när man då säljer huset så får man tillbaka samma summa som man en gång lånade. Amorteringstiden för ett topplån är förstås lägre än amorteringstiden för ett bottenlån. Tio till tjugo års amorteringstid är normalt för ett topplån, medan en amorteringstid för ett bottenlån kan vara så mycket som 50 år.