Villalån

Villalån

Vad ett villalån är hörs ganska bra på namnet. Men det finns egentligen inget renodlat villalån. Istället kallas det för bolån eller bostadslån och det betyder att det helt enkelt är lån för att kunna köpa en bostad, oavsett om det är ett fritidshus, radhus, villa eller bostadsrätt.

Bottenlån och topplån

När man köper en bostad så brukar långivaren kräva att man ska lämna en viss del som kontantinsats. Men alla har inte möjlighet att göra det, därför finns det topplån och bottenlån. Bottenlånet består av 75 % av bostadens värde. För bottenlånet så ligger villan som säkerhet för lånet. Det gör också att räntan för bottenlånet blir lägre. Topplånet kan ligga på maximalt 25 % av bostadens värde och har formen av ett blancolån, det vill säga att lånet är utan säkerhet. Därför är räntesatsen några procent högre för topplånet än för bottenlånet. Det är bra om man kan lägga så mycket av villans inköpspris kontant, eftersom det minskar topplånet.

Ansökan om villalån

Förr var det svårare att ansöka om villalån, då man var tvungen att gå in till sin bank för att fylla i en låneansökan. Det tog också längre tid att få besked om lånet blev beviljat eller inte. Idag går det snabbare och ansökningsprocessen när det gäller villalån är också enklare. Man kan fortfarande välja att gå in till sin bank för att ansöka om ett villalån. Men man kan också fylla i en låneansökan på Internet. Det är ett snabbt och enkelt sätt att ansöka om lån. I låneansökan anger man sina personuppgifter och vilken summa man vill låna. Man måste också fylla i sina inkomster och utgifter. Banken eller låneinstitutet kommer sedan att behandla din ansökan. Bland annat gör de en kreditupplysning för att se om du har betalningsanmärkningar eller obetalda skulder. De kommer också att göra en lånekalkyl, där de ställer upp dina inkomster och utgifter och ser hur stort betalningsutrymme du har varje månad. Ju större betalningsutrymme, desto större lån kan du söka om och få beviljat. Det kommer att ställas vissa krav på dig som låntagare, bland annat att du har fast jobb och fasta inkomster, eftersom ett villalån avbetalas under många år framöver.
Idag finns det många långivare som beviljar villalån trots att man som låntagare har betalningsanmärkningar. Då villan är säkerheten för lånet så anser kreditgivaren att det inte är lika stor risk att låna ut pengarna, än om du till exempel hade ansökt om ett blancolån. Därför är det stor chans att få låna pengar ändå. Om man saknar fast jobb, är sjukskriven, pensionär, har vikariat, projektanställning eller jobbar på frilansbasis behöver inte heller det vara något hinder idag. Det finns många långivare som beviljar villalån även för dem som inte har fast jobb. Det är dock bra att tänka på att räntorna ofta kan vara högre för denna typ av låntagare, eftersom långivarens risk är högre än för en låntagare som har fast jobb och saknar betalningsanmärkningar. Det kan också krävas en borgensman, det vill säga en person som går i god för skulden och tar på sig betalningsansvaret för skulden, precis som om det vore hans egen skuld. Även om man saknar fast jobb och har betalningsanmärkningar kan man få låna till hela köpesumman, men i detta fall är det förstås extra bra ifall man har en hög kontantinsats, eftersom räntorna kan vara högre.

Då man ansöker om villalån så kan man ansöka om ett lånelöfte innan man tecknar själva villalånet. Man ansöker om ett lånelöfte på samma sätt som när man ansöker om villalånet. Det kommer alltså att ställas samma krav på dig som låntagare. Man ansöker om lånelöfte på en viss summa, en summa som man bör ta något högre än utgångspriset för bostaden som man är intresserad av att köpa. Då har man chans att kunna vara med på en eventuell budgivning också. Det är bra att ha ett lånelöfte innan man går på visning. Dels så vet man själv i vilken prisnivå man kan lägga sig och dels så vet säljaren att man har finansiering om köpet blir aktuellt. Man blir aldrig bunden till ett lånelöfte och man behöver heller inte utnyttja hela det belopp som man fick lånelöfte på.